Dudak dolgusu, dudağa çapraz bağlı hyaluronik asit içeren moleküllerin enjeksiyonu ile dudağa hacim kazandırılması işlemidir. 13 mm’lik iğneler ile dudağa mikrobolus şeklinde enjeksiyonlar yapılarak uygulanır.
İşlem öncesi ilk yapılması gereken fotoğraflamadır. Doğru değerlendirme için lokal anestezik krem sürülmesi öncesinde ihtiyacın ne olduğu belirlenmelidir. Lokal anestezik sürülmesi sonrasında dudaklarda genelde çok minimal bir ödem olur. Dudaklar vücudumuzda duyusal sinir sonlanmalarının fazla olduğu bölgelerdendir. Bu nedenle dudaklarımız yüzümüzün diğer bölgelerine göre genelde daha fazla acır. Ağrı eşiği kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Lidokain içeren topikal kremlerle yaklaşık 20 dak-yarım saat bekleme sonrası uygulama yapılabilir. Ağrı eşiği düşük kişilerde topikal lokal anestezik krem birden fazla kez tekrarlanarak etkinlik arttırılabilir. Blok anestezi uygulaması 8-10 yıl önce yapıyordum. Blok anestezi sonrası anestezinin çözülme süresi oldukça uzun olabiliyor ve dudaklarda kayma, şekil bozukluğu gelişebiliyor. Bu şekil bozukluğu dolgu yaparken yanıltıcı olabilmesi nedeniyle artık blok anesteziyi tercih etmiyorum. Uygulama sırasında ince uçlu iğne kullanılması ve buz uygulaması yapılması ağrı hissini çok azaltır.
Dudak dolgusunda kalıcı olmayan hyaluronik asit içeren dolgular tercih edilir. En çok tercih edilen markalar Restylane, Stylage, Juvederm ve Teosyal markalarıdır. Bu markaların dudaklar için özel dolguları olduğu gibi, genel olarak kullanılan dolgulardan ihtiyaca göre ince-orta kalınlıktaki dolgular kullanılabilir. Kalın dolguların kullanılması komplikasyon riskini arttırabilir, önerilmez. Çok ince dolguların kullanılması etkinin çabuk kaybolmasına ve istenilen hacmin sağlanamamasına sebep olur.
Dudak dolgusu birçok farklı teknikle uygulanabilir. En sık kullanılan teknikler Rus tekniği, lineer retrograd (geri çekme) teknik, 4 nokta tekniği ve kanül ile yapılan uygulamadır. Rus tekniği son 2 yıldır çok popüler hale gelmiştir. İğne ile yüzeyde, dudak sınırından bir noktadan girip adeta fanlama yapılarak iç kısımda yüzeysel olarak birden fazla noktaya ulaşılır. Lineer retrograd teknikte ise iğne dudağa paralel olarak ilerletilir ve ürün geri çekilirken verilir. En sık uygulama bu şekilde yapılmaktadır. 4 nokta tekniği ise anatomik olarak alt ve üst dudaktaki kabarık olan simetrik 4 noktayı hedef alarak yapılan uygulamadır. Kanül (ucu künt olan, batma özelliği olmayan iğneler) ile yapılan uygulamada ise ince bir kanül yardımıyla geri çekilerek uygulama yapılır. İnce işçiliğe imkân vermemesi dezavantaj olmakla birlikte morluk riski fazla olan hastalarda avantaj sağlar. Aynı hastada gerektiğinde birden fazla teknik bir arada kombine edilebilir.
Rus tekniğinin popüler olmasının nedeni doğal ve hacimli dudaklar elde edilebilmesidir. Bu teknikle dolgu yüzeye çok dikkatle yapılmalıdır. Daha az ürünle daha fazla hacim sağlanabilir. Dudağın dış kısmından girilerek iç kısımlara ulaşılır. Uygulaması göreceli olarak zor bir tekniktir ve tecrübe gerektirir. İçe dönük dudaklar için en doğru tekniktir, dudakların hafif dışa dönmesini sağlar. Ben bu tekniği hastalarıma severek uyguluyorum, sonuçlar gerçekten çok başarılı ve güzel. Doğal, seksi ve çekici dudaklar için rus tekniğini denemelisiniz.
Dudak dolgusunun kalıcılığı ortalama 6 aydır. Bu sürede dolgu tam olarak erimese de etkinliği azalır. Dolguların erime süresi kişisel olarak farklılık gösterir. Dudak hareketli bir bölge olması nedeniyle dolgunun göreceli olarak çabuk eriyebileceği bölgelerden bir tanesidir.
Kalıcı dolgular yıllar önce dudağa uygulanmıştır ancak kötü sonuçlar ve komplikasyonların fazla olması nedeniyle yapılmamaktadır. Zamanında kalıcı dolgu yaptıran hastaların gelişen komplikasyonlar nedeniyle dudaklarında operasyon yardımıyla bu dolguları çıkartmaları gerekmiştir.
Dudak burun mesafesi uzun olan hastalarda üst dudak hafif dışarı döndürülerek bu mesafe kısaltılmasa da görünüş olarak daha kısaymış gibi gösterilebilir. Eğer hasta lip lift (burun altından deriden çıkarılan bir kısım sayesinde dudak-burun mesafesinin kısaltılması işlemi) gibi bir ameliyat olmayı ve aynı zamanda dudak dolgusu yaptırmayı düşünüyorsa önce ameliyat olması önerilir. Ameliyat sonrası dudaklar hafif dışa döneceği için göreceli olarak daha büyük görünümü verir.
Sigara çizgileri sigara içenlerin yanı sıra, ince-kuru cilt yapısı olanlarda, genetik yatkınlık olanlarda ve yaşa bağlı gelişebilir. Bu çizgiler dudak sınırına dik olarak birbirine paralel oluşur. Çizgiler sadece mimikle oluşuyor ve hareketsiz kalındığında gelişmiyorsa botulinum toksin uygulaması bu hastalarda yeterli olabilir.
Gülünce içeri dönen dudaklarda dudağın alt kısmına dolgu yapıldığında gülmeye bağlı gelişen içe dönüklük azalır.
Gummy smile diş etlerinin normalden fazla görünmesi ile karakterizedir. Gummy smile problemi yaşayan insanlar psikolojik açıdan etkilenebilir. Gülüşün düzeltilmesi estetik olarak iyiliğin yanısıra özgüvenin de artmasını sağlar. Yapılan dolgu uygulamasının yanısıra botox ile dudağı yukarı ve yanlara çeken kasların gücünün azaltılması gerekebilir. Sonucun güzel olması için iyi bir estetik analiz ve doğru noktalara yeteri kadar botulinum toksin uygulması çok önemlidir.
Dudağa yapılan nem aşısı hyaluronik asit içeren ince dolgulara veya çapraz bağsız hyaluronik asit içeren dolgular ile yapılan uygulamaya verilen isimdir. Hyaluronik asitin dudağa nem vermesi nedeniyle bu isim verilmiştir. Kulağa hoş gelmesi isimlendirmenin gücünü arttırıyor tabi. İşlemin aşı ile bir ilgisi bulunmamaktadır, sadece bir adlandırmadır.
Kanül ile uygulama yapıldığından bahsetmiştim. Kanül uygulaması daha çok iğne istemeyen hastalarda, dudağın hacminin her iki tarafta ve/veya boylu boyunca eşit olması isteniyorsa, morluk riskini azaltmak için tercih edilebilir. Ben tercihen dudağın alt kısmına boydan boya yerleştireceksem, dudağın sınırına çok işlem yapmayacaksam ve dudak özellikle içe dönme eğilimindeyse kanülü tercih ediyorum.
Uygulama iğneli bir işlem olduğu ve dudak da damar yapısı açısından zenginlik göstermesi nedeniyle morluk olma ihtimali yüzümüzdeki diğer bölgelere göre daha fazladır. Morluk 1 hafta içinde genelde düzelir. Arnica tb ve hirudoid fort krem günde 2 kez uygulanması düzelmesini çabuklaştırır. İşlem sırasında kanayan alana yeterli kompres yapılması da morluk riskini azaltır.
Dudak dolgusunda yapılan yanlışlardan bir tanesi dudağın sınırına yapılan fazla dolgunun hemen işlem sırsında veya sonrasında dudak dışına kaymasıdır. Dudağın üst kısmında bıyık bölgesinde görülen bu şişliklerin oluşmaması için dudağın sınırına yapılan tekniklerde dikkatli olunmalı ve dudağın dışına dolgu taşırılmamalıdır.
Dudak dolgusu zannedilenin aksine çok dikkatli yapılması gereken bir uygulamadır. Göründüğü kadar kolay değildir ve ustalık ister.
Dudak ve çevresinde çok sayıda damar vardır, ayrıca dudağın kendisini besleyen labial arterler derinlik olarak dudağın orta kısmındadır. Rus tekniği ve kanül uygulamasında bu arterlere denk gelinmesi olasılığı daha azdır. Lineer retrograd ve 4 nokta tekniğinde ise risk çok daha fazladır. Bu iki teknik için çok derine enjeksiyon yapılmaması ve aspirasyon yapılması önerilmektedir.
Burun-dudak mesafesi uzun olan hastalarda dolgu ve botoks uygulamaları dikkatle yapılmalı ve dudağın aşağıya doğru uzamasına sebep olmamalıdır.
Dudak dolgusu çapraz bağ içeren hyaluronik asit molekülünden oluşur. Hyaluronidaz ile tek seferde veya gerekirse birden fazla uygulama ile eritilebilir.
Dudak dolgusu komplikasyonları olan, bu konuda uzman olan hekimler tarafından yapılması gereken bir işlemdir. Dudak dolgusu konusunda tecrübeli ellere kendinizi emanet etmek ve daha detaylı bilgi almak istiyorsanız bize ulaşabilirsiniz.
BİZ SİZİ ARAYALIM